- Denně se pohybujte alespoň 20 minut např. chůzí nebo cvičením. Omezte používání auta, zvolte raději chůzi nebo kolo.
- Jezte pestrou, barevnou stravu rozdělenou do 4 – 5 denních jídel, každé 2-3 hodiny, nevynechávejte snídani.
- Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g, rozdělené do více porcí, nejlépe ke každému jídlu. Občas konzumujte menší množství ořechů a olejnatých semen (ne solené a pražené!), a dobře je rozkousejte pro lepší využití v zažívacím traktu!
- Dodržujte pravidlo pestrosti! Je důležité jíst co nejširší spektrum zeleniny a ovoce, abychom získali co nejširší spektrum vitaminů a minerálních látek, tzn. každý druh zeleniny a ovoce je jedinečný obsahem živin.
- Výrobky z obilovin upřednostňujte celozrnné, nezapomínejte na luštěniny (1 x týdně).
- Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 1x týdně.
- Omezte konzumaci masných výrobků, přednostně vybírejte ty s vysokým obsahem masa.
- Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané. Vybírejte si přednostně ty v polotučné a v neslazené variantě.
- Nepřisolujte hotové pokrmy.
- Při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. Při smažení používejte olej řepkový. Slunečnicový olej není schopen odolávat vysokým teplotám a při smažení se přepaluje a tvoří karcinogenní látky. Na studenou kuchyni do salátů používejte slunečnicový, olivový (za studena lisovaný), dýňový apod. a na namazání pečiva střídejte margaríny (Rama, Flora) a máslo.
- Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin – voda, minerální vody, čaje nejlépe neslazené a 100% džusy, ty řeďte vodou.
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva, 50 ml lihoviny).
- Čtěte složení potravin. Suroviny ve složení jsou seřazené podle obsahu v dané potravině. Suroviny uvedené na prvních místech jsou v daném produktu obsaženy nejvíce!
- Během jídla se nedívejte na televizi a nečtěte. Jezte v klidném prostředí, u stolu. Dbejte na stolování a lákavý vzhled pokrmů. Nezapomínejte, že jíme očima!
- Poslední jídlo dne konzumujte ideálně 2-3 hodiny před plánovaným spánkem. Aby si tělo odpočinulo, ale zároveň nehladovělo.
- Pro přesnější sledování vývoje tělesné hmotnosti se važte ve stejný den v týdnu, ráno před snídaní ve spodním prádle a po vyprázdnění.
Nezdravé nejsou potraviny, nezdravá jsou jejich množství!