Kuchyňská sůl je sloučenina dvou látek, sodíku a chlóru. Nadbytečný příjem sodíku má tendenci k zadržování vody v těle a zvyšování krevního tlaku. Dochází k přetěžování srdce, cév a ke vzniku mozkové mrtvice, srdečního selhání, ale také nádorového onemocnění žaludku, ke vzniku otoků, celulitidy, osteoporózy apod. Bezpečná denní dávka soli pro zdravého jedince odpovídá 6 – 8 g, tj. množství odpovídá jedné čajové lžičce. Průměrná denní spotřeba naší populace je rovna asi 15 g soli. Velkou část soli přijmeme v tzv. skryté formě v masných výrobcích, sýrech, konzervovaných potravinách, pečivu, polotovarech, instantních polévkách a jiných pokrmech, kořenících směsích apod.
Jak snížit příjem soli ve stravě?
- Nepřisolujte hotové pokrmy, ani solí, ani tekutým ochucovadlem.
- Při vaření nepoužívejte bujon v kostce.
- Používejte bylinky, česnek, cibuli, citron, koření bez přídavku soli a houby.
- Při přípravě pokrmů snižujte postupně množství přidávané soli.
- Vařte z přirozených surovin, které neprošly větším průmyslovým zpracováním – např. obiloviny, mouka, brambory, rýže, luštěniny, zelenina, ovoce, mléko, maso apod.
zdroj informací: vimcojim.cz, fzv.cz