Vysoký tlak mám pokaždé, když se rozčílím. Tehdy mám horkost v obličeji, z uší mi jde pára a srdce bije o sto šest. Je to přirozená reakce, když nesouzním s názorem někoho z mých blízkých. Tohle znáte určitě i Vy. Je to přechodný stav, se kterým se zdravý organismus dokáže srovnat.
Kdy se mít na pozoru?
Problém může nastat v klidu, když vysoký tlak přetrvává. Řeč je o tlaku krevním. O tlaku, kterým působí protékající krev na stěnu cév.
Zvýšený krevní tlak neboli arteriální hypertenze, je onemocnění, při kterém je chronicky zvýšený krevní tlak v cévním řečišti. Je definováno jako opakovaně naměřený krevní tlak nad hodnoty 140/90 mmHg.
Co nejhoršího se může stát?
Zvýšený krevní tlak nebolí a probíhá většinou bez příznaků. Výrazně zvýšený tlak může způsobit pocit tlaku a bolesti hlavy, únavu, závratě, rozmazané vidění, bušení srdce, snížení výkonnosti nebo krvácení z nosu. Naše cévy nejsou stavěné na vysoký tlak dlouhodobě a může to skončit cévní mozkovou příhodou nebo ischemickou chorobou srdeční či infarktem myokardu.
Sklony k tomuto onemocnění dědíme od našich předků. Na jeho vzniku se podílí mimo jiné i nadměrný příjem sodíku, který přijímáme zejména ve formě soli. Léčba hypertenze jde v ruku v ruce se správným stravovacím režimem.
Chci si pomoct. Co mám dělat?
- jíst méně soli (sodíku)
- jíst více potravin s draslíkem a vápníkem
- jíst pravidelně, pestře a vyváženě
- shodit kila navíc
- hýbat se pravidelně
- hodit se do klidu
Čeho jíst méně aneb co má hodně sodíku.
- pečivo, cereálie,
- instantní polévky a omáčky,
- hotová průmyslově připravená jídla ze supermarketů,
- konzervované potraviny, zelenina ve slaném nálevu,
- slané sušenky, brambůrky, popcorn,
- tvrdé a tavené sýry, margaríny
- masné výrobky,
- kořenící směsi s přidanou solí (Podravka, Vegeta, Masox apod.),
- minerální vody
Praktické rady, jak toho dosáhnout.
Omezte volnou sůl a jídla nepřisolujte. Je to zlozvyk. Od slané chuti si časem odvyknete.
Při přípravě pokrmů nahraďte sůl čerstvými bylinkami. Neslanou chuť částečně zastírá při vaření přídavek kořenové zeleniny, použití zelených natí (petrželka, pažitka, celerová nať, kopr, bazalka, saturejka, libeček apod.), kmín, nakyslá chuť, přídavek rajčatového protlaku.
Nezařazujte polévky, protože neslané nejsou chutné a při zadržování tekutin v těle a tvorbě otoků se doporučuje omezení tekutin.
Ke každému dennímu jídlu si dopřejte ovoce nebo zeleninu cca 500 g na den.
U hypertoniků významně snižuje krevní tlak příjem vápníku a draslíku. Vysoký obsah vápníku má mléko a mléčné výrobky – konzumujte je několikrát denně. Vyšší obsah draslíku má zelenina hlavně sušená, rajčatový protlak, kečup, houby a luštěniny. Z ovoce avokádo, sušené ovoce, citrusy a citronová šťáva, banány, meruňky. Také kakao, ořechy a celozrnné výrobky, rýže a droždí.
Přestaňte kouřit, nikotin prokazatelně poškozuje stěny cév. Pro zdravé cévy upřednostňujte rostlinné tuky před těmi živočišnými.
Výrazně omezte konzumaci alkoholických nápojů, zrnkové kávy a silného černého čaje.
Závěrem
Když trpíme vysokým krevním tlakem, děláme něco špatně a naše tělo nám dává jedinečnou příležitost něco změnit. Proto se k němu chovejme zodpovědně a naslouchejme jeho signálům. Dřív než bude pozdě.
Příjemný nedělní večer a u dalšího příspěvku na shledanou.
L.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.